top of page

Študija na živalih: ginko je zaviralec prolaktina

Po podatkih tajvanskih raziskovalcev, objavljenih v reviji Hormones & Behavior, dodatki z ginko bilobo zmanjšajo proizvodnjo hormona prolaktina, ki zavira proizvodnjo testosterona v telesu. Ginko verjetno poveča raven dopamina v možganih. Dopamin zavira sproščanje prolaktina.

 

Študija


Tajvanci so testirali samce podgan, ki so štiri tedne vsak dan prejemali ginko. Raziskovalci so uporabili štiri skupine živali, ki so dobivale nič, 10, 50 ali 100 mg ginka na kg telesne teže na dan. V mesecu dni so raziskovalci samce podgan postavili skupaj s samicami podgan in beležili, kolikokrat so imeli spolne odnose. Slika na desni strani prikazuje število spolnih odnosov podgan na zadnji dan testa.



Rezultati


Ker so raziskovalci želeli izvedeti, kako ginko spodbuja spolno vedenje podgan, so izmerili raven testosterona in prolaktina. Učinek je bil najbolj izrazit v skupini živali, ki so prejemale 50 mg na kg telesne teže na dan.





Zaključek


V visokih koncentracijah prolaktin zavira proizvodnjo testosterona. Toda tudi če je raven prolaktina prenizka, da bi zmanjšala proizvodnjo testosterona, lahko prolaktin še vedno zmanjša spolno slo. Ko so raziskovalci pregledali možgane podgan iz skupine s 50 mg, so odkrili višje koncentracije dopamina in njegovega presnovka 3,4-dihidroksifenilocetne kisline. Tajvanski raziskovalci menijo, da zato ginko deluje kot zaviralec prolaktina. Preverili so tudi, ali ginko neposredno vpliva na proizvodnjo testosterona v semenčicah, vendar rezultati niso bili prepričljivi.


 



bottom of page