top of page

Več ribjih maščobnih kislin, več IGF-1

Prehrana, ki vsebuje razmeroma veliko ribjih maščobnih kislin, ni le zdrava, ampak tudi ergogena. Poveča koncentracijo anaboličnega hormona IGF-1 v krvi, je pokazala študija na živalih na teksaški tehnični univerzi, v kateri so raziskovalci dejansko poskušali ugotoviti anabolične učinke ribjih maščobnih kislin na okostje.

 

Ribje maščobne kisline prispevajo k vitkejšemu telesu, saj spodbujajo izgorevanje maščob in zavirajo kopičenje maščobnih zalog. Ti učinki so bili dokazani v študijah na živalih, študijah v epruvetah in poskusih na ljudeh. Na podlagi poskusov na ljudeh z rakom vemo, da ribje olje povečuje učinkovitost proteinskih dopolnil, poskusi na živalih pa kažejo, da prehrana, ki vsebuje ribje olje, pripomore k hitrejši regeneraciji mišičnega tkiva po treningu.


Študija


Teksašani so odkrili še en razlog, zakaj bi morali športniki jemati relativno večje odmerke maščobnih kislin omega-3, ko so izvedli poskus, v katerem so podganam srednjih let dvajset tednov dajali prehrano z veliko maščobami. Petino prehrane so sestavljale maščobe. Raziskovalci so eni skupini dajali predvsem maščobne kisline n-6, drugi skupini maščobne kisline n-6 in n-3, tretji skupini pa predvsem maščobne kisline n-3.


Rezultati


Kostna masa se s staranjem zmanjšuje. To se je zgodilo tudi pri podganah. Vendar je bila hitrost, s katero so podgane izgubljale kostno maso, v skupini, ki je uživala ribje olje [n-3], očitno manjša. Prehrana n-3 poveča koncentracijo vrste anaboličnih hormonov v krvi. Izpostavili smo tistega, ki je za športnike najbolj zanimiv.


Zaključek


Večji vnos beljakovin vodi tudi do višje koncentracije IGF-1. Morda ribje maščobne kisline in beljakovine delujejo sinergistično in prek IGF-1 skupaj zvišujejo raven mišične proizvodnje.


 



bottom of page