top of page

Maščobne kisline omega-3, zmanjšujejo tveganje umrljivosti | Metaštudija

Običajno dobro obveščeni bralci člankov o zdravju seveda vedo, da lahko prehrana z razmeroma veliko maščobnih kislin omega-3 iz rib podaljša življenje. To je razvidno iz študij na živalih in epidemioloških študij, o katerih smo že večkrat pisali, zdaj pa tudi iz nove metaštudije.


Študija


William Harris, raziskovalec z Univerze v Južni Dakoti, je zbral 17 epidemioloških študij, ki so v povprečju 16 let spremljale 42466 udeležencev študije. V tem obdobju je umrlo 15720 udeležencev študije.

V študijah so raziskovalci ugotavljali koncentracijo polinenasičenih maščobnih kislin v krvi udeležencev študije.


Rezultati


Raziskave Harris je ugotovil povezavo med koncentracijo EPA in DHA, dveh najpomembnejših maščobnih kislin omega-3 v mastnih ribah, in tveganjem za smrt. Večja kot je koncentracija teh dveh maščobnih kislin, manjša je možnost smrti.

Trend, da bi rastlinska maščobna kislina omega-3 ALA zmanjšala tveganje za smrt, ni bil pomemben.



Udeleženci študije z relativno visoko vsebnostjo DPA, DHA, EPA in DHA+EPA v krvi so imeli za 15-18 odstotkov manjšo verjetnost za smrt kot udeleženci študije z relativno nizko koncentracijo teh maščobnih kislin omega-3.




Zaključek


"Če povzamemo, so bile v globalni združeni analizi prospektivnih študij ravni LC n-3 PUFA obratno povezane s tveganjem za smrt zaradi vseh vzrokov ter bolezni srca in ožilja, raka in drugih vzrokov," povzemajo raziskovalci.


 




bottom of page