top of page

Ginko ščiti starejše pred prvimi znaki Alzheimerjeve bolezni

Če ljudje, stari 85 let in več, jemljejo dodatke z izvlečki ginka bilobe, se pri njih zmanjša možnost za razvoj prve faze Alzheimerjeve bolezni, so v reviji Neurology objavili raziskovalci državne univerze Oregon.

 

Študija


Raziskovalci so tri leta in pol izvajali poskus s 120 osebami, starejšimi od 85 let. Šestdeset oseb je trikrat na dan jemalo placebo, drugih šestdeset pa izvleček ginka. Tisti, ki so jemali ginko, so prejeli 240 mg izvlečka, ki je vseboval 6 % terpenskih laktonov in 25 % flavonglikozidov.


Rezultati


Vse testne osebe so bile na začetku poskusa 100-odstotno duševno zdrave in so imele klinično oceno demence (CDR) nič. Spodnja slika prikazuje, kdaj in koliko testnih oseb je doseglo oceno CDR 0,5, ki pomeni "zelo blage" znake demence.





Čeprav zgornja slika kaže drugače, ni bilo statistične povezave med jemanjem izvlečka ginka in odsotnostjo znakov demence. Vendar se je povezava pojavila, ko so raziskovalci vključili tudi to, kako vestno so testne osebe jemale tablete ginka. Kadar so starejši ljudje dejansko redno jemali svoj dodatek, se je možnost zdrsa umskih sposobnosti zmanjšala za trikrat.


Vendar ima ginko lahko neželene učinke. Iz literature je razvidno, da imajo ljudje, ki uporabljajo ginko, pogosto redkejšo kri in posledično večjo možnost krvavitev. "V tej študiji nismo opazili prekomernih zapletov, povezanih s krvavitvami," pojasnjujejo raziskovalci


Zaključek


Zaradi staranja prebivalstva je demenca vse večja težava. Zato znanstvenike zanima vse, kar zmanjšuje možnost demence.


Raziskovalci pravijo, da nameravajo opraviti nadaljnje študije o teh možnih neželenih učinkih. Prva avtorica Hiroko Dodge je v intervjuju s Stephenom Daniellsom iz nutraingredients.com optimistična. "Ugotovitve so zanimive, ker se ginko biloba že pogosto uporablja, je zlahka dostopen in razmeroma poceni," pravi Dodge.


 



bottom of page